Zo ga je goed voorbereid op reis

We gaan met zijn alle steeds vaker op reis naar verre landen. Heerlijk om nieuwe bestemmingen te ontdekken, nieuwe culturen en nieuwe mensen te leren kennen. De een vertrekt het liefst met slechts een rugzak en een vliegticket. Geen geboekte hotels, geen specifieke bestemmingen op het oog. De ander stippelt van te voren zijn hele reis uit, van hotel naar hotel. Beide heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Maar wat voor type reiziger jij ook bent, een aantal zaken dien je voor je vertrek altijd geregeld te hebben. Wij zetten ze voor je op een rij zodat jij in elke situatie goed voorbereid op reis gaat!

Vaccinaties

Voor de één vanzelfsprekend, voor de ander een onvoorziene bijkomstigheid. Toch is het in elke situatie zeer van belang om te checken welke vaccinaties jij nodig hebt voor jouw verre reis. Kijk goed rond naar ervaringen van anderen. Worden je vaccinaties vergoed door je zorgverzekering en kun je deze beter bij je huisarts of bij de GGD halen? In sommige gevallen kunnen pillen een alternatief bieden voor een inenting, maar wanneer? Laat je goed informeren en neem hier ook de tijd voor. Want in sommige gevallen geldt zelfs dat wanneer je niet kunt aantonen dat je bent ingeënt je het land niet inkomt

Verzekeringen

Nog iets waar je vooraf liever niet over nadenkt, maar beter wel goed kan regelen; je verzekeringen. Zeker wanneer je voor een langere periode op reis gaat is een (doorlopende) reisverzekering niet altijd voldoende. Laat je dus ook in dit geval goed informeren. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde verzekeringen die geschikt zijn voor actieve vakanties, maar wanneer jij voornamelijk op het strand ligt zijn deze niet per se nodig. Maar over het algemeen geldt: met een reisverzekering en een annuleringsverzekering kom je vaak al een heel eind.

Paspoort en visa

Allereerst: je paspoort. Het komt vaker voor dan je denkt dat reizigers het land niet in mogen, omdat het paspoort minimaal nog een half jaar geldig moet zijn. Zorg dus niet alleen voor een geldig paspoort, maar ga ook na of deze nog lang genoeg geldig is. Daarbij moet gekeken worden naar je visa. Soms kun je deze op de plek van bestemming verkrijgen, maar dit is niet altijd het geval. In Afrika gelden op dit gebied bijvoorbeeld andere regels dan in Thailand. Ga daarom vooraf na welke landen je gaat bezoeken en welke regels er van toepassing zijn met betrekking tot geldigheid van paspoorten en visa.